Работодателите трябва да започнат да подготвят кадри сами

Надя Василева, Menpower, Светът е бизнес, 20.07.2018

21:00 | 20 юли 2018
Надя Василева, Menpower, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Надя Василева, Menpower, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все по-голям процент от работодателите в България споделят, че не могат да намерят служители с качества, каквито търсят. Важно е работодателите да започнат да влагат повече усилия в подготовката на кадрите, които са им необходими, а не да разчитат изцяло на търсенето на подготвени служители с конкретни умения. Това каза Надя Василева, Menpower, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. Заключението за липсата на подготвени служители гостът посочи на база на проучване на Menpower, което се провежда от 2011 г. насам и което показва данни за непрестанен ръст на затрудненията на компаниите при набиране на персонал.

„Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели. Разминаването между търсене и предлагане е нещото, което ги притеснява. Вече е време всички работодатели да започнат да мислят в посока на това да обучават, променят и развиват кадрите на пазара на труда, а не само да разчитат на подготовката, с която служителите разполагат преди постъпването им на работа. Компаниите трябва да обръщат повече внимание на създаването на талантите, да им предлагат различни роли, които да изпълняват и да ги поддържат заинтригувани и развиващи се на работното място, защото ако това не се случва, то служителите ще потърсят друго“.

Василева посочи миграцията и демографския срив като най-сериозните причини, водещи до липсата на кадри. Според нея от съществена важност е да се вземат мерки, които да са приложими и да дадат бързи резултати.

„Необходимо е да се вземе решение веднага и то да е изпълнимо към момента. Компаниите и правителството трябва да започнат да привличат хора, които не са въвлечени достатъчно на трудовия пазар. Определено трябва да се обърне сериозно внимание на притока на чуждестранни служители, който трябва да е целенасочен. Тези хора трябва да започнат работа за отворените позиции на компаниите“.

Гостът посочи, че липсите на служители са най-осезаеми, когато се търсят квалифицирани работници, инженери, шофьори, персонал в хорека сектора и персонал в здравеопазването. Според нея това скоро няма да се промени и тези позиции и сектори ще продължават да отчитат най-значително затрудненията.

Василева добави, че неразкриването на нови работни места е и фактор за ниското ниво на чуждестранни инвестиции в България.

„Инвеститорите са наясно с проблемите на страната за намиране на кадри и предпочитат други държави, в които да се чувстват сигурни, че ще могат да намерят служители“.

Василева коментира, че е трудно да се даде съвет на младите хора какво да учат и към каква сфера да се насочат към момента, тъй като най-вероятно професиите, които те ще практикуват, все още не са ни известни.

Вижте във видеото целия разговор.