По-високите разходи, забавянията ограничават глобалното производство

Графика на деня, 03.11.2021 г.

08:23 | 3 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Проблемите в глобалните вериги за доставки не показват никакви признаци за облекчаване в скоро време.

Мярка за сроковете за доставка на доставчиците падна през октомври до най-ниското отчитане на данните от 1998 г., което показва рекордни закъснения за мениджърите на фабрики, очакващи производствени материали, показаха данни на IHS Markit и JPMorgan във вторник. Междувременно цените на суровините за производителите се покачиха до най-високото ниво от 2008 г.

Двата индекса обикновено се движат в противоположни посоки – цените се увеличават на фона на забавяне на доставките, тъй като фабриките се конкурират за впоследствие ограничен запас от материали – преди да се стабилизират, когато предлагането настигне търсенето.

Но разликата в двата индекса нарасна през последните месеци, тъй като смущенията се разпространяват по целия свят. Възстановяващото се търсене изпревари предлагането, тъй като икономиките отново излизат от пандемията, подхранвайки инфлацията, докато доставчиците се борят да поддържат темпото.

Недостигът на продукти и скокове на цените заплашват да ограничат глобалното възстановяване, като дебатът се засилва дали инфлацията ще бъде временна или по-дълготрайна. Измерване на глобалното производство показа най-бавния растеж от юни миналата година, показват данните на IHS и JPMorgan.

Темповете на растеж на производството се забавиха в САЩ, еврозоната и Великобритания, докато спадът в Китай продължи. Сред нововъзникващите пазари Индия отбеляза по-бърз растеж, докато бразилската производствена икономика се сви.