ОИСР: Инфлацията крие краткосрочни рискове за световната икономиката

Графика на деня, 21.09.2021 г.

13:24 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Глобалните централни банки трябва да определят ясни стратегии за справяне с инфлационните рискове, тъй като световната икономика преживява по-бързо от очакваното увеличение на разходите на фона на неравномерното възстановяване от пандемията, заявиха от ОИСР.

ОИСР повиши прогнозата си за повишаване на потребителските цени тази и следващата година във всяка държава от Г-7 освен Япония заради новите ограничения заради "делта" варианта, трудностите във веригата на доставки и нарастващите цени на стоките накараха 

„Близосрочните инфлационни рискове нарастват, особено ако забавеното търсене от страна на потребителите е по-силно от очакваното или ако недостигът в предлагане се задържи повече“, се казва в доклад на ОИСР. „Трябва да се поддържа приспособима парична политика, но са необходими ясни насоки относно хоризонта и степента, до която всяко превишаване на инфлацията ще бъде толерирано.“

Ревизираната перспектива на 38-членния клуб илюстрира променящия се контекст за глобалните централни банки в рамките на една седмица, когато поне 15 от тях вземат парични решения, а потребителските цени забележимо скачат. Инфлационните рискове са един от факторите, поради които Федералният резерв н САЩ в сряда може да се доближи още повече до прекратяване на пандемичните стимули.

В прогнозите на ОИСР сега се очаква инфлацията в блока Г-20 да е 3,7% през 2021 г. и 3,9% през 2022 г. Докато ценовият натиск постепенно ще се смекчи в САЩ, икономистите на организацията смятат, че инфлацията ще остане над 3% през следващата година. 

„Очаква се инфлацията да се установи на ниво над средните, наблюдавани преди пандемията“, заяви ОИСР. „Това е добре дошло след много години на инфлационни резултати под целевите, но също така посочва потенциални рискове.“

Стабилни прогнози

Макр и тревожен, докладът предупреждава - в унисон с възгледите на много централни банки - че настоящото увеличение на инфлацията най-вроятно ще е временно.

„Натискът върху предлагането трябва постепенно да отслабва, растежът на заплатите остава умерен, а инфлационните очаквания все още са стабилни“, казват от ОИСР. И все пак „по-дългият период на по-висока инфлация заради продължаващия недостиг на предлагане може да измести очакванията допълнително“.

С комбинацията от по-силна инфлация и неравномерно възстановяване светът е загубил известна скорост на растеж, според ОИСР. Това поставя под съмнение каква икономика ще се появи след почти две години сериозни смущения по време на световната здравна криза. 

ОИСР намали прогнозата си за глобален растеж за 2021 г. на 5,7% от 5,8%.

Докато централните банки и правителствата казват, че възстановяването е в ход, ОИСР предупреждава, че бавната ваксинация или появата на нови варианти все още крие рискове. Дори и да имаше по-добри новини за вируса, това също може да бъде проблематично.

„Остава значителна несигурност“, се казва в доклада. „По-бързият напредък при внедряването на ваксини или по-рязкото намаляване на спестяванията на домакинствата би увеличило търсенето и намалило безработицата, но също така потенциално ще увеличи краткосрочния инфлационен натиск.“