От архива: Доларът, петролът и златото

Когато доларът е висок, петролът и златото са ниски и обратно

15:43 | 22 януари 2017
Обновен: 17:07 | 22 януари 2017
Автор: Александра Попова
Движенията на доларът, петрола и златото за последните 10 години Източник: Bloomberg TV Bulgaria
Движенията на доларът, петрола и златото за последните 10 години Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Между цените на долара, петрола и златото съществува почти физична зависимост най-малко от края на Златния стандарт насам, а защо не и от периода на зелените пари като резервна валута? Тя се изразява именно в обратните движения на щатската валута, от една страна, и на златото и петрола, от друга. При вторите не се припокриват винаги, тъй като факторите, които ги движат се различават леко, но общата тенденция е ясна. 

Причините за този ефект са много. По-ниските инфлационни очаквания, например, влияят на златото – историческо убежище в размирни валутни времена. 

Т.нар. „петродолар” – уговорката Саудитска Арабия да продава петрола си само срещу долари, пък обяснява защо петролът поевтинява с покачването на долара. Тази взаимовръзка е съществувала още по време на Студената война, когато президентът Роналд Рейгън фалира Съветския съюз като отслабва стимулите на Фед, пращайки по този начин доларът нагоре и петролът надолу – най-конкурентната стока на СССР. Така способства за края на Студената война.