Даже Ердоган се подигра на Великобритания заради срива на лирата

Графика на деня, 29.09.2022 г.

18:30 | 29 септември 2022
Автор: Дейвид Гудман и Берил Акман
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е до голяма степен виновен за спада на турската лира с 50% през изминалата година, но това не му попречи да коментира срива на британския паунд.

„Паундът се взриви“, заяви Ердоган на телевизионно събитие в Анкара.

Премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс вече беше изправена пред критики от Международния валутен фонд, Moody’s Investors Service и множество международни икономисти тази седмица, след като нейната програма за масивни нефинансирани данъчни облекчения изплаши инвеститорите. Това тласна валутата до рекордно ниско ниво спрямо долара и постави спада през последните 12 месеца на около 19%.

Тръс се гордее, че отхвърля съветите на така наречените ортодоксални икономисти, но все пак може да е предпазлива да взима уроци от Ердоган. Турският президент твърди, че по-ниските лихвени проценти могат да помогнат в борбата с инфлацията и за момента наблюдава как цените в страната му скачат с 80% през последната година.

„Те се хвалеха с лирата, колко ценни са срещу това и онова“, каза Ердоган. „Но днес получихме новината, че са се взривили.“

Турската лира удължи собствения си спад в четвъртък, след като Ердоган призова за едноцифрени лихвени проценти до края на годината, от 12% в момента, твърдейки, че това ще помогне за забавяне на инфлацията. Това задълбочи проблемите относно подхода на правителството към паричната политика в момент, когато световните пазари се разклащат.

Но турската валута все още се представя по-добре от паунда, откакто Тръс пое поста преди по-малко от месец.