Препоръки за получаване на изгоден кредит

11:32 | 25 октомври 2020
Обновен: 11:33 | 25 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Препоръки за получаване на изгоден кредит

Вероятно обмисляте да теглите кредит, но се колебаете с коя институция да се обвържете. Понякога изборът е труден, особено в случаите когато досега не сте имали вземане-даване с кредитни институции. Ето и съветите на финансовите консултанти.

За да получите заем при най-изгодни условия, е добре да спазвате следните препоръки: 

 - Теглете заем от тази банка, по чиято карта получавате заплата си - не само получите по-лесно заем, но и ще се отървете от необходимостта да подготвите куп документи, защото банката вече разполага с повечето от тях.  

- За по-големи суми си подгответе залог или намерете надеждни поръчители. Най-благоприятните кредити се предоставят на клиенти, които представят гаранции във вид на недвижимо имущество /ипотечни кредити/ или поръчител.

- Прочетете внимателно договора с кредитора. Трябва да знаете условията, при които заемодателят ви отпуска пари. След подробно проучване на договора, ще можете да избегнете неприятни „изненади” от банката в бъдеще.

- Предварително изчислете сумата за надплащане на кредита и месечни плащания с помощта на онлайн калкулатор за теглене на кредит. Така ще разберете как банковата оферта е приемлива за вас.

- Ефективният лихвен процент е финансов инструмент за определяне на реалното надплащане. При изчисляването му се вземат предвид всички клиентски разходи, свързани с получаване на кредита като регистрационна такса, такса за поддържане на акаунт и други. 

Още полезни съвети:

Пълната цена на кредита трябва да бъде посочена в договора, както и графика на плащанията. Важно е да запомните, че неспазването на графика на плащанията води до сериозни последици.

Преди да решите откъде точно да получите кредит, е необходимо сериозно да помислите и проверите къде да откриете най-изгодните предложения – например, в институции където лихвеният процент е по-нисък или където има по-малко условности.

Проучването на пазара на кредити е задължително, в никакъв случай не правете грешката да се спрете на първата възможна опция, защото обикновено това не е най-печелившия ход.