Четене на книги и редене на пъзели – кои са хобитата, които помагат на мозъка ни?

Като всяка друга част от тялото ни мозъкът ни има нужда от упражнения и тренировки, за да се развива правилно

10:33 | 27 септември 2023
Обновен: 10:44 | 27 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Orangecenter.bg
Снимка: Orangecenter.bg

Използвай го или ще го загубиш – това гласи известна фраза в английския език, която звучи повече като предупреждение, отколкото като съвет. Особено когато става за мисловните ни функции. 

Като всяка друга част от тялото ни мозъкът ни има нужда от упражнения и тренировки, за да се развива правилно. В детството си набавяме тези упражнения за мозъка по време на игрите, а по-късно и при часовете в училище. Един възрастен човек, попаднал в рутината на ежедневието, тренира мисловните си функции прекалено малко. 

Да, мозъкът е постоянно активен – дори когато спим и си почиваме. Да, на работното си място и при всякакъв тип мисловна дейност ние тренираме мозъка си. Но независимо с каква професия се занимаваме, тя вероятно не предоставя достатъчно стимулация. Защото ключът към подобряването на мозъчните функции се крие в разнообразието на упражненията. 

Кръстословиците например са един от най-често обсъжданите методи за подобряване на мисловната дейност. Но от SharpBrains разкриват, че кръстословиците са полезни с тази цел само в началото. След около дузина завършени кръстословици мозъкът свиква с подобни дейности и има нужда от допълнителна стимулация. Затова и експертите съветват да бягаме от еднообразието, когато става дума за дейности, подобряващи мозъчните функции. 

Проучвания посочват, че самият акт на започване на ново хоби е полезно упражнение за мозъка. Но въпреки това има някои увлекателни дейности, които действат по-благоприятно за мисловните функции от други. Ето кои са те.

Решаване на кръстословици и судоку 

Вече знаем, че кръстословиците, судокуто, цифрословиците и техните алтернативи са ефективни методи за стимулиране на мозъчната дейност. Единственото, което трябва да имаме предвид при тях, е това колко важно е да ги разнообразяваме достатъчно често и да променяме нивата на трудност. Така предизвикателството е винаги голямо и полезно за мозъка. 

Четене на книги 

Колкото по-редовни посетители сме на любимата си книжарница, толкова по-активен и здрав е мозъкът ни. Проучванията показват, че четенето подобрява паметта и мозъчните функции на хората. Отново тук ключът е в разнообразието, защото различните жанрове предизвикват различни процеси в мозъка. Художествената литература обикновено подобрява въображението и креативността, а нехудожествената – паметта. 

Игра на шах

Играта на шах подобрява мозъчните функции по много начини. Изследванията показват, че редовните играчи на шах имат по-добре развита памет и за тях е по-малко възможно да развият болест на Алцхаймер. 

Редене на пъзели 

Още едно любимо хоби на много хора се оказва особено полезно за подобряването на мозъчните функции. Според прочуванията реденето на пъзели е чудесен начин човек да упражни своята памет, наблюдателност, логика и пространствено мислене. 

Рисуване и оцветяване 

Неслучайно рисуването е задължителна активност в училище за децата. Освен че е забавен начин, по който децата могат да прекарват часовете, това е особено важен способ за развиване на мозъчната дейност. Освен че оказват влияние върху нашата вродена креативност и въображение, рисуването и оцветяването са ефективни методи за подобряване на способностите ни да се съсредоточаваме и да комуникираме свободно. 

В някои случаи дори не е нужно ние да създаваме изкуството – само чрез наблюдаване на картини, скулптури и други произведения, които намираме за красиви, се предизвикват полезни процеси в мозъка. Затова и много хора на изкуството се представят по-добре на тестове за памет.  

Физическа активност 

Понякога най-доброто упражнение за ума… са упражненията за тялото. Освен че избистрят мисълта и помагат да се борим със стреса, което се отразява пряко върху мозъчните функции, те стимулират мозъка по нов начин. За да активираме мускулите си, за да пазим баланс, за да координираме правилно движенията си – за всичко това е нужно високо ниво на концентрация. И за всичко това е нужно да поработим с мозъка си. 

Дори проучване от 2010 година открива връзка между нивото на физическата активност и обема на мозъка десетилетие по-късно. 

Най-добрите физически упражнения за мозъка са медитацията, йогата и аеробните, но дори тренировките във фитнес с тежки тежести са подходящ избор. 

С кое хоби ще стимулирате мозъка си днес?