Какво и как строим, къде и как искаме да живеем и работим?

Първата Годишна конференция на сп. „Мениджър” за строителство и инвестиции ще се поведе на 6 октомври 2022г.

11:23 | 26 септември 2022
Обновен: 11:25 | 26 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Какво и как строим, къде и как искаме да живеем и работим? Отговор на тези и още актуални въпроси търсим в първата Годишна конференция на списание “Мениджър” за строителство и инвестиции. Събитието е част цели да бъде анализирано състоянието на един от най-важните браншове за икономиката ни и ще проведе на 06.10.2022 г. в Hyatt Regency Sofia.

Строителната продукция в България бележи спад през юли - и на месечна, и на годишна база. Основна причина за това е спадът е инфраструктурното строителство, според доклад на НСИ. Предварителните данни показват общ спад от 0.5%. Равнището на строителството бе по-ниско и през юни – с 1.4%. Секторът няма да запомни последната година като най-лесната. Скъсване на веригите на доставките, война в Украйна, рязко вдигане на цени на строителни материали и суровини.

Към растящата инфлация нестабилната политическа ситуация инжектира и несигурност - компаниите не получиха необходимата индексация на строителните договори за пътища и инфраструктура в желания момент. Според бранша България бе единствена в ЕС, която няма установен механизъм за индексация на договорите. Преди дни служебното правителство прие Методика за изменения в цените по договори за обществени поръчки, чийто ефект тепърва ще бъде анализиран.

Първият панел - „Инвестиционен пазар в България: предизвикателства и перспективи“, ще обсъди дали този негативен тренд ще продължи, както и какви са ефективните инструменти за преодоляването му. Каква би била полезната роля на държавата също ще е важен момент.

Ако пътно-строителният сектор търпи щети, то имотният пазар достига върхове. През второто тримесечие на 2022 г. са издадени близо 22% повече разрешителни за строеж на сгради спрямо първите три месеца на годината. На годишна база този ръст е около 30%.

Първото полугодие на тази година показа имотен пазар, характеризиращ се с много голямо търсене и недостатъчно предлагане. Редица фактори като инфлация, ниво на безработица и ръст на доходите доведоха до скок на цените при жилищата между 10 и 15%, който е най- високият от 2008 г. насам. Очакванията са този тренд да се забави и охлади най-вече заради очаквано повишение на лихвите по ипотечните кредити. Липсата на интерес от страна на купувачите над определена цена също се усеща от пазара.

Какво търсят бъдещите собственици, какви са отговорите и очакванията на строителните инвеститори? Какво е технологичното развитие при нови проекти? Това ще са част от темите във втория дискусионен панел „Устойчив жилищен пазар – мисия възможна?“

Бъдещето на едно гражданско общество не е въпрос само на отделни строителни и екологични решения, а на цялостна и устойчива стратегия. Презастрояването за сметка на зелени площи не е самоцел, но е видимо в конкретни райони. То води до усложнена транспортна инфраструктура, а от там и до по-лошо качество на живот.

Какви решения се търсят и предлагат в различни региони в страната? Как се постига истински зелена и технологична градска среда? Как да се създаде отговорно гражданско общество? Това ще са част от въпросите в третата дискусия "Еволюция на градската среда".

Конференцията ще завърши с дискусия относно новите работни пространства. Пандемията напълно преобърна представата за дейности и срещи само в офиса. Много компании научиха важни уроци – може и home office, но понякога това не е толкова ефективно. Ключови сделки през годината показаха, че физическото работно място няма да изчезне. Факт е и неговата трансформация. Хибридният модел – от вкъщи и в офиса, става все по-устойчив. Не всяка компания обаче може да си позволи да не събира служителите си в офис среда. Тези теми ще обсъдим в четвъртия панел – „Завръщането в офисите“.

На сайта на събитието може да се направи предварителна регистрация за присъствие на място.