AstraZeneca с 30 млн дози ваксина за Ковид-19 до септември - част 3

Паскал Сорио, директор на AstraZeneca

13:29 | 28 май 2020
Обновен: 13:55 | 28 май 2020

"Трябва да кажа че ще разпространяваме ваксината без печалба, а цената ще бъде много ниска, само няколко долара. Така че ще може да си я позволят лесно както страните със средни доходи, така и тези с висок. 

За страните с нисък доход работим с глобални организации подкрепяни от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс в много страни и ще намерим начини да доставим ваксината по света, дори и до страните, които има много нисък доход. Цената ще бъде много ниска. И ако цената не е проблем за страните със среден и висок доход, проблем е производствения капацитет и върху това работи екипа ни 24/7 и ще продължават да работят много усилено в тази насока.

И както казах имаме географски ориентирана верига на доставки. Единственият проблем е, че не можем да направим ваксината ако хората не я искат. Сега сме в процес на дискусии със страни, правителства и световни организации. Те преглеждат ваксината, избират и ни казват дали я искат или не. Има алтернативни технологии, както знаете. Има други ваксини и технологии също, така че не ние определяме решението, а правителствата и глобалните дистрибутори ще ни кажат дали я искат или не. И ако я искат, ще я доставим. Цената е много ниска, така че няма да има никакви ограничения."