Нарастващото напрежение между САЩ и Китай - Част 2

Крейг Алън, президент на Бизнес съвета САЩ-Китай

19:32 | 22 май 2020
Обновен: 14:23 | 23 май 2020

Има много плавни промени в китайското икономическо управление в последните 10-20г. – от валутните курсове, през отварянето на капиталовите пазари и фактът, че в Китай чуждестранните компании стават все по-големи всяка година.

Президентът на Бизнес съвета призна, че равнопоставеността е нещо, което още не са постигнали: "И затова окуражаваме китайското правителство поне да изпълни обещанията си към СТО за изпълнение на Първа фаза на търговския договор между САЩ и Китай. И да намали излишъка по текуща сметка, какъвто имат от десетилетия.

Затова е справедливо да се поиска китайците да изпълнят задълженията си към СТО. И също и задълженията си към глобалната общност."

Китай отваря икономиката си сравнително силно, особено на индустриално ниво и по-малко на потребителско. Има много регионални различия.

Определено в Джилин, където има втора вълна на заразяване, където около 100 млн души може би са под карантина за втори път.

Така че виждаме различия между регионите, различия между индустриите и потребителят още не се е върнал с пълна сила. Затова и голяма несигурност за много компании.

И глобалните пазари са много несигурни. Външното търсене е спаднало в повечето индустрии. И това се отразява на икономиката."