Takeda се включи в усилия за намиране на лечение

Раджив Венкайа, президент международен бизнес на Takeda

12:00 | 6 май 2020
Обновен: 13:01 | 4 юни 2020
Автор: Иван Николов

Takeda, както и много други компании, иска да се включи в откриването на ваксина за Covid-19. Президентът Международен бизнес на компанията Раджив Венкайа смята, че са нужни години, за да се произведе ваксина срещу коронавируса, затова е скептичен дали това ще се случи, но отчита усилията на цялата научна общност и регулаторните органи по света в тази посока.

Takeda не започва собствена програма за разработка на ваксина, а вместо това си партнира "с някои от стоте компании", обявили, че работят по ваксина и иска да я произвежда в заводите си в Япония, каза Венкайа.

"Имаме значителен опит в производството на ваксини за населението в страната, така че искаме да произвеждаме както за Япония, така и за страни извън Япония. Такива са нашите усилия свързани с ваксината".

Един от най-големите производители на плазма в света се възползва от възможностите си да произвеждаме плазма с висока концентрация на антитела срещу вируса SARS Covi-2.

"Ние предлагаме в продължение на 2 седмици или повече да дадем на хората заболели от Covid-19 достъп до антителата, които организмът им няма да развие. По същество, това е все едно да вземете назаем тези антитела, да лекувате болестта днес с надеждата тя да не е толкова тежка, да не е толкова продължителна и да се приберете удома по-скоро. Все още го разработваме и се надяваме да получим данни, доказващи ефикасността на лечението. Амбицията ни е за доставки до края на тази година".