Новият бърз тест на Bosch

Системата се очаква през април

14:54 | 27 март 2020
Обновен: 23:40 | 4 юни 2020

Германският гигант Bosch разработи нова тестова система за коронавирус, която според производителя дава резултати за 2,5ч., вместо за 24ч.

Системата се очаква през април и позволява вземане на секрет, който се вкарва в контейнер, а той – в конзола, която показва резултата за по-малко от 3ч.

Системата спестява транспорта на пробите до лабораторията и е максимално опростена, каза д-р Йохен Руп, продуктов мениджър на Bosch.

В Германия потвърдените случаи в четвъртък скочиха с 5000 за 24ч. до над 36500, а други 5000 се излекуваха, съобщават властите. Смъртостта в страната е 0,5%, в Италия – 9,5%. Една от причините за тази разлика може да е в повечето млади, заболели в Германия. Страната има една от най-добре финансираните здравни системи с най-голям дял интензивни легла в света.

„Имаме толкова малко смъртни случаи, защото правим много лабораторна диагностика”, каза д-р Кристиан Дростен, вирусолог в берлинската университетска болница Шарите и съветник на федералното правителство.

Министърът на здравеопазването на Германия представи планове за 150 млн евро за нова здравна мрежа между университетските клиники, които са на първа линия в борбата с коронавируса.