Втората шистова война на ОПЕК

Нийл Бевъридж, старши петролен анализатор в Sanford C. Bernstein

14:51 | 9 март 2020
Автор: Иван Николов

Цената на петрола се срина в понеделник с над 30% спад, най-голям от Войната в Персийския залив през 1991г. след като съюзът ОПЕК+ за овладяване на глобалното производство, се разпадна. WTI и Брент компенсираха част от загубите, но останаха с 20% спад.

Американските производители на шистов петрол не са били изправени пред подобна ситуация. За американските фракъри като Chesapeake Energy и Shiting Petroleum това е катастрофа, след като и двете се търгуваха на ниски нива. Ниските цени на петрола правят дефолтите и банкрутите по-вероятни.

Производителите на шистов петрол в САЩ изгориха милиарди долари в последното десетилетие и инвеститорите разочароваше инвеститорите, докато натрупваше огромни дългове.

Това е новата реалност, к аза старши анализаторът в Sanford C. Bernstein Нийл Бевъридж в интервю за Bloomberg.

"Това е втората шистова война, която ОПЕК започва. В края на 2014 и през 2015, саудитците и ОПЕК се обърнаха срещу шистовите производители. Тогава, цените на петрола също се сринаха. И в момента ценовата война се повтаря. Очакванията от заседанието на картела бяха за намаление на добива от над 1 млн. барела на ден. А резултатът от него беше увеличение на производството на организацията и то при много затруднени пазарни условия. Така че ситуацията е безпрецедентна".