Какво печели Fiat и какво - Peugeot

Томасо Ебхарт, Bloomberg

15:03 | 18 декември 2019
Обновен: 15:03 | 18 декември 2019
Автор: Иван Николов
Какво печели Fiat и какво - Peugeot

Двата гиганта на автоиндустрията подписаха сливането си, което „може да се реализира след 12 до 15 месеца”, с което ще се появи четвъртата най-голяма компания по продажби на коли в света.

Двете компании обявиха, че договорът е необратим.

Новата компания ще има над 400 000 служители, ще продава за 8,7 милиарда долара коли под марките Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot и Vauxhall и ще има повече възможности за инвестиции в променящата се индустрия.

Компанията-майка на новия гигант ще бъде базирана в Холандия. Джон Елкан, досегашен президент на FCA и наследник на фамилията Аниели ще бъде председател на новия административен съвет, а Карлос Таварес става генерален директор на новосформираната група, чието име още не е известно.

Административният съвет ще се състои от 11 членове – 5 избрани от Fiat-Chrysler и 5 избрани от PSA. Последният ще бъде Таварес.

В петък Fiat ще се види с френските синдикати, а френският министър на икономиката Брюно Льомер вече поздрави „добрата новина за Франция” като припомни, че условията на сливането са били „запазване на индустрията във Франция”, но и „локализиране на центровете на новата група и ангажимента й да създаде европейски филиал за батерии за електромобили”.

Чуйте повече във видеото от Томасо Ебхарт, Bloomberg.