Половината от финансовите директори в САЩ чакат рецесия до 1 година

В Европа и Азия обаче песимизмът е дори по-голям

07:45 | 19 септември 2019
Снимка: Logan Cyrus/Bloomberg
Снимка: Logan Cyrus/Bloomberg

Повече от половината от анкетираните финансови директори на компании в САЩ очакват икономиката на страната да изпадне в рецесия до една година, като оптимизмът е най-слаб от 2016 г. насам, съобщава Bloomberg.

Причината за влошените настроения са отслабването на перспективите за печалбите и затрудненията с намирането на квалифицирани работници.

Около 53% от американските финансови директори очакват спад в икономиката до третото тримесечие на 2020 г. В същото време 67% смятат, че рецесията ще настъпи до края на следващата година.

Проучването CFO Global Business Outlook, проведено от Duke University сред 225 американски фирми, показва, че индексът, измерващ икономическите настроения, спада до 62,6 пункта през третото тримесечие при 65,7 пункта, регистрирани при предишното изследване.

За сравнение, икономистите, анкетирани от Bloomberg, виждат шанс от 35% за спад в икономиката в рамките на 12 месеца.

„В много части на света през последните шест или дори осем години финансовите директори са оптимисти, но вече не са“, коментира професорът по финанси Джон Греъм, който е автор на доклада.

Според проучването икономическата несигурност е основна грижа на финансовите директори, тъй като забавеният растеж на световната икономика и митата намаляват перспективите за растеж на приходите и капиталовите разходи. На второ място, най-голямо притеснение създават трудностите около привличането и задържането на квалифицирани служители.

Интересното е, че 36% от финансовите директори на САЩ са показали загриженост от негативните ефекти в резултат на ниските лихви. Такова мнение за изразили дори фирми, които са поели твърде голям дълг.

Докато песимизмът по отношение на американската икономика се увеличава през последното тримесечие, то финансовите директори в други региони са дори още по-негативно настроени. Около седем от 10 респоденти в Европа и Азия са заявили, че рецесиите в техните страни ще започнат до третото тримесечие на 2020 г.