Златото поскъпва при сигнал за по-трайно понижение на лихвите

Ценният метал се изкачи до шестгодишен връх през 2019 г., след като централните банки започнаха да облекчват паричната политика

10:53 | 18 септември 2019
Обновен: 10:53 | 18 септември 2019
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Инвеститорите в злато са в режим на изчакване преди очакваното понижение на лихвите от страна на Федералния резерв по-късно в сряда, което ще е началото на серия от решения от страна на централните банки, съобщава Bloomberg.

Цените на ценния метал гравитират около 1500 долара за тройунция, след като два дни поред нарастваха след удара по петролни съоръжения в Саудитска Арабия.

Златото се изкачи до шестгодишен връх през 2019 г., тъй като забавянето на растежа и ескалацията на търговската война между САЩ и Китай подтикнаха централните банки да облекчат паричната си политика.

Федералният резерв предприе първото си понижение на лихвите от повече от десетилетие през юли, като определи този ход като „корекция в средата на икономическия цикъл“. Инвеститорите сега очакват да видят дали централните банкери се насочват към по-трайно понижение на лихвите, което би подкрепило именно златото.

„Пазарните очаквания остават наклонение в посока понижение на лихвите в САЩ на фона на продължителната слабост в бизнес инвестициите и данните за производството“, коментира Бендамин Лу, анализатор във Phillip Futures Pte. Според него привлекателността на златото се засилва от геополитическото напрежение и приглушения световен растеж.

Сутринта българско време златото поевтинява с 0,26% до 1509,40 долара за тройунция.

Повечето инвеститори очакват, че Фед ще намали разходите по заемите с четвърт процентен пункт. От Citigroup смятат, че лихвите в САЩ в крайна сметка ще бъдат сведено до нула, което ще изпрати златото до рекордно високи стойности.

След заседанието на Фед в четвъртък решенията си относно паричната политика ще обявят още Английската централна банка, Японската централна банка и Швейцарската централна банка.