Мария Габриел ще отговаря за иновациите и младежта в новата ЕК

Франс Тимерманс ще поеме въпросите с върховенството на закона в ЕС, Вестагер ще отговаря за околната среда

13:54 | 10 септември 2019
Мария Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Мария Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ългарският кандидат за комисар за новата Европейска комисия Мария Габриел ще отговаря за иновациите и младежта в състава на новата ЕК на Урсула фон Дер Лайен, пише Investor.bg.

Новата комисия ще се състои всъщност от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Заместник-председателите отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот, предава БТА.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Цялата статия вижте на Investor.bg.