Обвиняват израелска компания в шпионаж чрез WhatsApp

Засечена е хакерска атака, целяща шпионаж

09:18 | 14 май 2019
Автор: Георги Карамфилов
WhatsApp е едно от най-разпространените чат-приложения в света Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
WhatsApp е едно от най-разпространените чат-приложения в света Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Израелската компания NSO Group, работеща за Министерството на отбраната, е обвинена в извършването на хакерска атака срещу чат-приложението WhatsApp, предаде BBC.

От компанията-собственик на приложението - Facebook, излязоха с публично изявление по случая, признавайки, че своевременно са информирали властите за атаката и са предприели нужните мерки, за да защитят потребителите с ъпдейт на програмата през уикенда.

Смята се, че целта са били определени прослойки от обществото, като журналисти и активисти в различни сфери, за да се налага контрол върху действията им. От NSO Group на свой ред отрекоха твърденията и обясниха, че единствената им цел е да предпазват страната си от тероризъм и други тежки престъпления.

Вирусът, който засегна WhatsApp, налага контрол върху някои от основните функции на приложението, като телефонни разговори, чатове и употреба на камерата. Малцина са усетили нападението, защото то е прескочило системите за сигурност, сигнализиращи за извършване на определени действия. Смартфоните са получили „глухо“ обаждане за части от секундата, на което дори не е нужно да бъде отговорено. Така софтуерът бива засегнат, а в последствие от системата бива изтрито обаждането, за да се заличат следите.

Все още не е ясно колко от потребителите са били засегнати, но от Facebook припомнят, че WhatsApp разполага с 1,5 млрд. клиенти по целия свят.

Amnesty International настоява Министерството на отбраната в Израел да отнеме лиценза на NSO Group на изслушване днес в столицата Тел Авив.