Балансиране или крачка назад очаква турската икономика след местните избори?

Георги Райков, анализатор в "Карол Капитал Мениджмънт", Бизнес старт, 12.03.2019

09:44 | 12 март 2019
Георги Райков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Райков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След съобщението за навлизане в рецесия на турската икономика турският пазар, който се характеризира със силна волатилност, прие новината с доста слаба реакция. "Това дори не се отрази съществено на динамиката на пазара, новината беше очаквана както от пазарните участници, така и от икономистите". Това посочи в коментара си Георги Райков, анализатор в "Карол Капитал Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Краткосрочните данни от икономиката, които идваха на месечна база, сигнализираха за спад до 3% за индустриалното производство, беше ясно, че икономиката технически ще изпадне в рецесия, след появата на данните за четвъртото тримесечие", уточни анализаторът.

Според коментара на Райков пазарът се опитва от месец да премине ключови нива, които технически ще го поставят в "бичи" тренд - 20% от дъното, което беше реализирано през август, но все още това не се случва.

"Както сред икономистите, така и сред пазарните участници, не мисля, че има яснота относно бъдещия курс на лирата. Това, което можем да кажем - на аукционните пазари наблюдаваме все пак покачване на настроенията и очакванията за бъдещо отслабване на лирата и не трябва да забравяме, че в края на месеца предстоят местни избори в Турция. Това са последните избори за следващите 4 години. Оттук нататък президентът Ердоган и неговата партия ще имат картбланш да ръководят икономиката безпрепятствено. На това се гледа като на възможност за прилагане от страна на властите на мерки за ребалансиране на икономиката, за структурни промени, за да бъдат преодолени проблемите, които доведоха до настоящата криза, т.е. - огромен дисбаланс както по текущата сметка на търговския баланс, така и свръх задлъжнялостта на корпоративния сектор на Турция", каза още анализаторът.

От друга страна, посочи анализаторът, съществува риск ситуацията да се върне след изборите към положението, в което се намираше икономиката преди избухването на валутната криза.

"Аукционните пазари в момента индикират покачване, но са далеч от нивата от края на лятото и началото на есента през миналата година", каза Райков..

Гледайте целия коментар във видео материала.