Турция отстъпва от завета на Ататюрк

Мехмед Юмер, главен редактор на двуезичното издание obzornews, Светът е бизнес, 30.08.2018

22:00 | 30 август 2018
Главният редактор на obzornews Мехмет Юмер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Главният редактор на obzornews Мехмет Юмер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настоящото управление в Турция отстъпва от завета на Мустафа Кемал Ататюрк и прави завой към политиката на неоосманизъм. Това каза Мехмед Юмер, главен редактор на двуезичното издание obzornews, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Десетилетия наред републиканска Турция беше вярна на завета на Мустафа Кемал Ататюрк - „мир в родината, мир в света“. След възхода на Партията на справедливостта на Реджеп Ердоган започна да се размива границата между чистата републиканска идея за държавност и се прави завой към политиката на неоосманизъм“.

Юмер говори и за амбициите на турския президент.

„От новопостроения си сарай, който е 20 пъти по-голям от Белия дом, турският президент вижда Виена. Това показва, че неговите амбиции се разпростират до Централна Европа. Неслучайно предизборната кампания на Ердоган през юни се проведе в Сараево“.

Журналистът коментира опитите за влияние на Турция. 

„Гърция не експулсира осмината генерали, които избягаха след опита за преврат в Турция. Поради това е вероятно президентът Реджеп Ердоган да се опитва да влияе на двустранните отношения между Атина и Скопие. Това не е дипломатичен начин за опит на влияние“.

Той изрази мнението си и за предстоящия референдум в Македония.

„Пред Македония има два избора – изолация или интеграция в семейството на демократичните европейски народи“.

Целия разговор гледайте във видеото.