Българското председателство се оказа приятна изненада за ЕС

д-р Бисер Банчев, Институт по балканистика, Бизнес старт, 19.06.2018

11:14 | 19 юни 2018
д-р Бисер Банчев, Институт по балканистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
д-р Бисер Банчев, Институт по балканистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На по-малките държави в ЕС не се възлагат особено големи надежди при председателство, освен чисто техническо организиране на съответните преговори и поддържане на съответните досиета. България успя да намери едно място и тема, която е съпоставима с нейните реални положения и тежест. Това е причината, за да получаваме положителни коментари не само от президента, но и от европейски комисари. Това коментира д-р Бисер Банчев, Институт по балканистика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Специалистът свързва положителната оценка на нашето европредседателство с това, че сме се опитали да си тежим на мястото. „По този повод темата за Западните Балкани се случи в подходящо време и на подходящото място. Но и в другите доста тежки теми България се опитва да бъде добър посредник и полезен партньор“. Той допълни, че според него подписването на споразумението между Македония и Гърция, също ще влезе в отчета на българското председателство.

Банчев сподели, че се притеснява от проблем, който в последно време остава незабелязан и това е засилващият се поток от нелегалните мигранти през Албания, Босна и Херцеговина. Които след това продължават към хърватската граница и през море към Италия.

„В Хърватия през последните седмици имаше и преследвания, включително и използване на стрелба. Отчитат се повишен брой мигранти, а това означава, че има пряка връзка между темата Западни Балкани и миграция. И че този проблем, докато не бъде решен, всички врати към ЕС ще бъдат подложени на натиск“.

Повече по темата вижте във видео материала.