Очаква се 5% увеличение на чуждестранните туристи през лятото

Николина Ангелкова коментира, че този ръст е невъзможен без партньорство с бизнеса.

12:00 | 16 юни 2018
Варна. 14 юни 2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Варна. 14 юни 2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме много добър ръст на туристите през лято-2018, който не можем да постигнем без активното партньорство на бизнеса, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея продаваме високо качество на разумна цена и ставаме все по-предпочитана лятна дестинация въпреки огромната конкуренция в региона, пише Investor.bg 

Ангелкова прогнозира 5% увеличение на чуждестранните туристи за лятото спрямо рекордната 2017 г. с ръстове от пазари като Германия, Израел, Полша, Чехия, Франция, дори от САЩ, където миналата година за първи път започна кампанията за дигитална реклама на България.

Ангелкова посочи, че пътуванията за лятна почивка по Черноморието са сред най-предпочитаните от туристите у нас. Това прави морския туризъм основен и ключов продукт за устойчивото развитие на целия сектор. Над 70% от туристите идват в България за лятна ваканция, а в периода юни-септември 2017 г. чуждестранните туристически посещения бяха над 5,3 млн. Очакваме и българите, пътували през този период, да се увеличат до 1,9 млн. спрямо 1,6 млн. души година по-рано, допълни Ангелкова.

В курортния комплекс „Слънчев бряг“ също се очакват повече посетители. Един от показателите е увеличеният брой заявени полети към Летище Бургас. Данните към момента са за ръст от 18 на сто, повече са и заявените полети от Германия, Полша, Великобритания, Чехия, Израел. През миналото лято пренощувалите в местата за настаняване в курорта са били над 756 хил., а нощувките - над 5 млн. Близо 6 на сто е ръстът в приходите от нощувки, достигайки близо 270 млн. лева. 

Министър Ангелкова пожела на бизнеса успешна работа и обеща съдействие за решаване на всички въпроси, свързани с качеството на услугите и обслужването на високо ниво.