Новата идентичност на НАТО и как да бъде модернизирана българската армия

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Светът е бизнес, 21.05.2018

22:10 | 21 май 2018
Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Терминът „Изграждане на европейски отбранителни сили“ не означава единна европейска армия. Европейските отбранителни сили ще бъдат основно армиите на европейските страни, националните армии. Ето защо е важно да се изграждат много силни, модерни въоръжени сили във всяка една държава. Това коментира Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Една от политиките, които се развиват изключително бързо през последните години, е тази на европейската отбрана. Това се случва най-вече заради факта, че Европа е изправена пред много рискове, от най-различен характер. Специалистът сподели, че и НАТО е изправено пред много предизвикателства, поради което Алиансът е приел т.нар. Инициатива за поглед на 360 градуса. Като НАТО не се фокусира само върху заплахи, които идват от изток или от юг, защото се вижда и нарастваща радикализация и тероризъм. Вижда се още нестабилност в много държави около Европа. 

„Много е важно, когато говорим за НАТО, да говорим и за ЕС. Защото и в двете организации се говори, че те могат само да бъдат взаимодопълващи се, като това се заявява на много високо ниво в европейски държави“.

Новите концептуални моменти, които се залагат за развитие на европейската отбрана предвиждат тясно сътрудничество и подпомагане от държавните органи и в последствие придобиване на това, което ще бъде получено в хода на научните изследвания. Йордан Божилов коментира, че това се залага в документите на ЕС и че ако не успеем да направим това, България ще изпадне от предоставените възможности.

„Това е една уникална възможност, като се има предвид, че ще бъдат реализирани проекти за модернизация. Много зависи от волята на самата индустрия, защото много от българските предприятия от отбранителната промишленост са частни. Много ми се иска, когато говорим за модернизация, да не е само придобиване на техника“.

Целия коментар вижте във видео материала.