Китай изля на паричния пазар още 51 млрд. долара

Централната банка възобнови интервенциите си чрез репо сделки със срок 7 и 28 дни

09:00 | 29 януари 2016
Обновен: 17:37 | 29 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Народната банка на Китай наля още 340 млрд. юана (51 млрд. долара) във финансовата система на страната, продължавайки мащабната си намеса в отговор на изострената нужда от ликвидност преди китайската Нова година и застоя на икономиката, предаде AFP.

Припомняме, че във вторник китайската централна банка вече обяви, че е инжектирала 440 млрд. юана (67,1 млрд. долара) в банките с помощта на операция по обратно репо (изкупуване на ценни книжа със задължението за обратна продажба по фиксирана цена). Това бе най-голямата по обем еднодневна операция на китайския регулатор от февруари 2013.

Днес институцията възобнови интервенциите си чрез репо сделки със срок 7 и 28 дни, пише Investor.bg.

Още миналата седмица народната банка захрани с ликвидност търговските банки в страната, с инжекции за общо над 1,3 трлн. юана чрез споразумения за рефинансиране и различни кредитни инструменти, припомня агенцията.

Търсенето на пари в брой скача силно в Китай точно преди местната Нова година (годината на маймуната, започваща на 8 февруари). Освен заплати компаниите раздават на служителите си и годишни бонуси, а китайците, наред с подаръци, си разменят и червени пликове с пари.