Неочаквано повишение на производствената активност в еврозоната

Ръстът през последното тримесечие е бил най-бърз от 4,5 години

12:21 | 6 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
снимка: Akos Stiller/Bloomberg
снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Еврозоната навлиза в година на солиден икономически растеж, в която компаниите вероятно ще увеличат капацитета си, за да посрещнат растящото предлагане, смятат от Markit Economics. PMI - индексът на компанията, следящ едновременно активността в сферата на производството и сектора на услугите, неочаквано се повиши до 54,3 пункта през декември при 54,2 през ноември и при предварителни оценки за спад до 54 пункта. Данните сигнализират, че растежът в последното тримесечие на 2015 е бил най-бързият от четири години и половина, се казва в доклада на Markit.

Икономическото възстановяване в еврозоната се ускорява на фона на безпрецедентните стимулиращи мерки от ЕЦБ, които вече достигат до компаниите и домакинствата. И докато инфлацията остава много близо до нулата и твърде далеч от целта на ЕЦБ за около 2%, банковото кредитиране расте, а икономическото доверие е на най-високите си нива от повече от четири години.

Икономиката на еврозоната започва 2016 на солидна основа и е добре позиционирана да се радва на година на силна експанзия“, казва главният икономист на Markit Крис Уилямсън. „Особено окуражително е да се види как компаниите наемат нови служители с подобряването на резултатите им, сигнализирайки, че бизнесът се подготвя за по-силно търсене през годината чрез увеличаване на капацитета“, коментира още Уилямсън.

Безработицата в 19-членния валутен блок вероятно е останала на ниво от 10.7% през ноември, което е най-ниското ниво от почти три години, сочат резултатите от проучване на Bloomberg преди изнасянето на данните на Евростат на 7 януари.

През декември заетостта в Германия, Италия, Испания и Ирландия се увеличи и остана без промяна във Франция, където имаше три последователни месеца на съкращения, припомнят от Markit. Първите четири икономики се радват на силно подобрение, докато Франция все още показва признаци на буксуване. PMI в сферата на производството и услугите във втората европейска икономика се понижи до 50,1 пункта през декември при 51 пункта месец по-рано, като нивото му в последния месец на 2015 е най-ниското от януари и е съвсем малко над границата от 50, която отделя свиването от експанзията.

Според средната прогноза на икономистите икономиката на еврозоната е нараснала с 0,4% през четвъртото тримесечие. Евростат ще публикува предварителните данни за БВП на 12 февруари.

Вчера стана ясно, че инфлацията в еврозоната през декември е била 0,2%. Цифрата се размина с очакванията на анализаторите за 0,3 на сто, което щеше да бъде най-високата инфлация от седем месеца.