VIB

Събота, 21.30 часа

Автор: Биляна Митева

 

VIB представя холандеца, посветил се на българската природа Патрик Смитьойс

Екипът гостува в офиса му и пътува до любимото кътче на Смитьойс до река Искър.

Патрик Смитьойс, София 2016, фотограф: Биляна Митева, за Bloomberg TV Bulgaria Патрик Смитьойс, София 2016, фотограф: Биляна Митева, за Bloomberg TV Bulgaria

Той се е посветил на каузата да алармира за заплахите над българската природа, да лобира за опазването й, създал е редица документални филми които показват зловещата действителност , такава каквато дори не подозираме че е.

Патрик Смитьойс стартира бизнеса си с шивашка фабрика, която не му носи дивиденти, но която не закрива дълго време, за да не лиши от препитание шивачките и служителите в нея.

Днес е съдружник в холандска компания, инвестирала в закупуване и облагородяване на един приказен район около река Искър.

Не желае да го превръща в бетонен туристически комплекс, а да запази флората и фауната там... Бори се да му извоюва статут на резерват... Най-интересното обаче е, че този влюбен в България мъж, всъщност е холандец.

 


 

Той се възприема като българин, владее езика ни до съвършенство, обожава пълнени чушки и е обграден от българки - съпруга, 2 дъщери и тъща която изключително много уважава..

Неговото име е Патрик Смитьойс - първият не-българин, чийто принос към България го поставя в класацията ни Very Important Bulgarians.

Холандецът Патрик Смитьойс е еколог по душа, твърди че в Холандия не можеш да видиш толкова красива природа като в България.

Финансира и заснема редица филми, посветени на българската природа, които алармират за опазването й. В документалния филм за него се срещаме с малката му дъщеричка Ема, която представя проектите на баща си пред камерата ... Екипът гостува в офиса му и пътува до любимото кътче на Смитьойс до река Искър.

 

Последни новини
Още от VIB (Very Important Bulgarians)