В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как жена натрупа 2 млрд. долара в страна, където се живее с под 2 долара на ден?

Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 29.01.2020

Изабел Душ Сантуш е дъщеря на бившия президент на Ангола Жузе Едуарду душ Сантуш, управлявал страната 40 години. През 2013 г. нейното богатство беше оценено на 2.2 млрд. долара. Тя стана известна през последните седмици, когато изтекоха над 715 хил. документа, от които се вижда, че нейното богатство е натрупано от корупция по високите етажи и предоставяне на ексклузивни права до определени сделки. Повече по темата разказа Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Той посочи, че историята на Сантуш започва по време на гражданската война в Ангола, която трае 22 години и отнема над 1 млн. жертви. „Тогава Сантуш и неговата партия създават олигархия – определен избран елит получава части от богатството на Ангола“, отбеляза гостът.

„Ангола е изключително богата на природни ресурси, на петрол... Въпреки това една трета от населението ѝ живее под дефиницията на ООН за бедност, т.е. с под 2 долара на ден“.

Баларев разказа, че през 2002 г. Изабел се жени за конгоански бизнесмен, който е известен с това, че е търговец на произведения на изкуството. „До 2003 г. тя получава значителни дялове в изключително важни индустрии на Ангола – от петрола до диамантите“, добави той.

Журналистът каза още, че през 2006 г. влиянието на Сантуш се разгръща до Португалия, където става мажоритарен собственик на някои банки и някои медии.

„Редица документи показват корупция в петролната индустрия, в диамантената индустрия, в телекомуникационния сектор и др.“.

 

По неговите думи на този етап в Ангола са предявени редица обвинения срещу Сантуш – за пране на пари, злоупотреби, измами, фалшифициране на подписи и пр. „Тя твърди, че това е политически ход на фона на предстоящите следващата година избори“, коментира Баларев.

Според него в избухналия скандал най-лошото не е, че една държава е била ограбена и плячкосана от олигархията, нито западното влияние. „Лошото е, че през 2012 г. излезе доклад на Международния валутен фонд, който показа, че има дупка от 31 млрд. долара в държавните сметки на Ангола. Макар фамилията да върне активите, все пак остават още 29 млрд. долара“, посочи той.

Какви са измамите, с които се свързва името на жената, както и кои са компаниите, участвали в тях – вижте във видео материала.

 

Последни новини
Още от В развитие