В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Интересът към отговорните инвестиции все повече нараства

Анна Георгиева – мениджър Инвестиционни практики в Principles for Responsible Investment (PRI), В развитие, 26.11.2019

Като всяка индустрия отговорното инвестиране е богато на жаргони. ESG и PRI са само два от тях. Това е важна тема не само за инвестиционната общност, но и за обществото като цяло. ESG инвестирането е подход към управлението на активи, в който инвеститорите включват въпроси, свързани с околната среда, социални въпроси и управленски политики. Целта е да се комбинира по-добро управление на риска с подобрена доходност на портфолиото. То допълва, а не замества традиционните финансови анализи и техники за изграждане на портфолио. Това каза Анна Георгиева – мениджър Инвестиционни практики в Principles for Responsible Investment (PRI), в предаването “В развитие” с водещ Вероника ДенизоваГеоргиева е сред лекторите на предстоящия Investor Finance Forum, който ще се проведе на 29 ноември в Inter Expo Center.

Гостът заяви, че интересът към отговорните инвестиции бързо нараства.

„От основаването на PRI през 2006 г. нашата мрежа от инвеститори е нараснала до 2600, управляващи заедно повече от 82 трилиона щатски долара в активи“, допълни Георгиева.

По нейни думи три основни сили движат растежа на отговорните инвестиции, а именно по-информирано управление на риска, пазарно търсене и регулации.

„Индустрията за отговорни инвестиции (ESG) има своето начало през 70-те години, така че отговорната инвестиция не е нищо ново. Броят на инвестиционните опции през последните години много бързо се увеличава“, допълни още тя.

Анна Георгиева е на мнение, че еволюцията в ESG, която започва от акциите, се прехвърля и в други класове активи.

„През последните две десетилетия ESG играе все по-голяма роля в инвестирането на недвижими имоти, инфраструктурата, частния капитал и облигациите“.

Мениджърът в PRI обясни, че в основата на тази еволюция са увеличаващите се доказателства, че отговорните инвестиции не означават намаляване на инвестиционните резултати.

Георгиева обясни още, че PRI извежда 6 принципа за отговорно инвестиране.

„При прилагането на тези 6 принципа за отговорно инвестиране подписалите се страни допринасят за развитието на по-устойчива глобална финансова система“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от В развитие