В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: За България основно значение има германската икономика

Людмила Елкова, бивш зам.-министър на финансите, В развитие, 11.11.2019

Отклоненията в приходната и разходната част на бюджета ни са големи и системни. Другото, което прави впечатление, са капиталовите разходи. Излишъкът не е толкова от преизпълнение на приходите. Капиталовите разходи всъщност практически се усвояват до не повече от 10%. Това мнение изрази Людмила Елкова, бивш зам.-министър на финансите, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Гостът коментира темата за макроикономическата среда у нас с оглед Бюджет 2020.

"Макрорамката така, както е заложена в бюджета, е много сходна с данните, предоставени от МВФ и ЕК".

"За нас от основно значение е германската икономика. Аз лично мисля, че бюджетът е консервативно планиран, така че сътресения не се очакват от тази гледна точка", уточни Елкова.

Още по темата

Бюджет на количеството или на качеството?

Според бившия заместник-министър на финансите този бюджет е категорично бюджет на количеството. Тя посочи още, че всичко остава както е до момента, без поява на съществени различия.

"Министър Ананиев започна с доста сериозни заявки. В бюджета обаче се виждат около 500 млн. повече основно за Здравната каса, което не предполага промени, които да имат общо с обявените".

Какви са очакванията към данъчно-осигурителните постъпления? Заложените приходи крият ли риск от неизпълнение?

По думите на Людмила Елкова заложените данъчно-осигурителни приходи са реалистични и леко консервативни. "Не виждам от къде би могъл да дойде риск от неизпълнение на приходите", допълни тя.

"Проблемът при бюджета от години е при разходите. Те трябва да бъдат разглеждани с оглед на ефективността".

"Дългът не може да се разглежда сам по себе си, а като средство, с което се финансира дефицитът. При положение, че сме на бюджетен излишък от доста време, защо ни е този дълг? От прогноза на дефицит да завършваме с излишък - значи това може би се дължи на недобро планиране", коментира Елкова.

Последни новини
Още от В развитие