В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Любомир Дацов: Растежът в България се влияе повече от политиката, а не от икономиката

Любомир Дацов, финансист, бивш зам-министър на финансите, В развитие, 25.10.2019

Прогнозата на Министерството на финансите за ръст на българската икономика с 3,3% през следващата година е леко оптимистична, заяви Любомир Дацов, финансист, бивш зам-министър на финансите, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. Според него факторите, които въздействат върху възхода и падението на икономиката в момента, не са толкова икономически и чисто циклични, а по-скоро политически. Търговската война и политическата нестабилност в страните от Близкия изток са сред основните катализаторите на пазарните процеси у нас. 

"България, както и други държави от Централна и Източна Европа, се отличава със стабилен икономически растеж в сравнение със силното забавяне в икономическата активност за някои от големите държави в еврозоната".

"Излишъкът на пари и ниските и отрицателни лихви подпомагат потребителското търсене и малко по-различното поведение на хората. Това задлъжняване обаче си има цена", обясни Дацов.

Според финансиста 3,4% растеж за 2019 г. за България изглежда като задоволителен за поставените към момента цели в страната, но друг е въпросът дали това е стратегическа цел в дългосрочен план.

"От 2009 г. до миналата година България е стопила с 6% разликата в качеството на живот".

 

Последни новини
Още от В развитие