В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Историята не трябва да бъде залог за бъдещето на България и Северна Македония

Николай Кръстев, журналист, експерт по Балканите, В развитие, 04.10.2019

Историята е важно нещо, но далеч не чак толкова, когато се гради бъдещето на две съседни и близки държави. Не трябва тя да бъде залог за отношенията между България и Северна Македония. Това каза Николай Кръстев, журналист, експерт по Балканите, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Темата за историята е само една част от договора, който беше подписан на 1 август 2017 г. в Скопие. Ние трябва да търсим повече икономическите връзки и съвременните измерения на този договор“.

Кръстев подчерта, че България би трябвало да коментира отношенията със Северна Македония в областта на икономиката, изграждането на магистрали, железопътни линии, свързаността като цяло.

Според него София няма да попречи на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

„Страната ни все пак подкрепя неразделянето на Скопие и Тирана по пътя към блока“, добави той.

Кръстев коментира и посещението на американския държавен сектретар Майк Помпео в региона.

„Очакването е, че в края на тази година или в началото на следващата най-късно Северна Македония ще стане 30-тия член на НАТО. В рамките на посещението ще се говори и за руското влияние на Балканите“.

Според Кръстев посещението на Помпео в Гърция не е случайно, а показва новият противовес, който се търси на Балканите.

"Турция не е в полезрението на американската външна политика. Гърция заема това място. В стратегически план тя идва в много по-добра позиция, в много по-добра кондиция също. Това ще даде възможност в регионален план САЩ да засилят своето присъствие". 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие