В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Сривът на индустриалните поръчки в Германия подсили очакванията за лихвени съкращения

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 05.07.2019

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Малко след обявяването на данните за индустриалните поръчки в Германия за май, които отчетоха срив от 2,2% на месечна база при очаквания на анализаторите за спад от 0,1%, германската Commerzebnk промени прогнозата си за политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), като в момента предвижда понижение с 20 процентни пункта на депозитната лихва. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Интересен момент е, че доходността по 10-годишните държавни германски облигации падна под тази депозитна лихва – под минус 0,4%. Пазарите очевидно казват, че искат нещо повече от ЕЦБ“.

Анализаторите като цяло са единодушни, че протекционизмът във всякакъв вид трябва да се прекрати, за да може икономиките да се възстановят и да започнат да работят на по-високи темпове, посочи Иванова.

„Ентусиазмът в началото на седмицата, от постигнатото споразумение между САЩ и Китай по време на срещата на Г-20, беше потушен много бързо от заплахите на Вашингтон за въвеждане на нови мита върху стоките от Европейския съюз. Проблемите на търговския фронт очевидно не са решени и едва ли ще бъдат решени в скоро бъдеще“.

Гостът коментира и ръстовете на пазарите от последните дни, като ги отдаде именно на прогнозите за намаляване на лихвите.

„В момента всички борси следят публикуването на актуалните данни за пазара на труда в САЩ. Ако тези данни бъдат разочароващи, то със сигурност очакванията за лихвени съкращения ще нараснат още“.

 

Последни новини
Още от В развитие