В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Туроператорската дейност не трябва да е в обхвата на Наредба Н-18

Даниела Стоева, председател на АБТТА, В развитие, 19.06.2019

Даниела Стоева, председател на АБТТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Стоева, председател на АБТТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) проведе проучване за нагласите на бизнеса на туристическия бранш по отношение на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Работна група с наши членове експерти съвместно със специалисти от НАП и Министерството на туризма работи в посока да се тълкува наредбата и как може тя да бъде приложена за нашия бизнес, което до момента не протича особено успешно специално за туроператорския бранш. Наредбата няма ясно дефинирани изисквания, а тълкувателен характер и различни възможности за интерпретация. Не е отчетена спецификата на бизнеса ни. Това заяви Даниела Стоева, председател на АБТТА, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Туроператорската дейност е най-светлата част от туристическия отрасъл. Тя е много строго регулирана по отношение на защита правата на потребителите. От миналата година е в сила директива на ЕС относно пакетните пътувания. Всяка резервация е обвързана и с платежния документ. Плащанията в нашия бранш минават основно по банков път".

Нашето място не е в обхвата на тази наредба. Смисълът ѝ е пределно ясен - да се осветлят приходите от кешови разплащания, и това е разбираемо. В някои сектори наистина се укриват приходи. Но трябваше по-експертна оценка на въздействие, твърди още Даниела Стоева.

 

Последни новини
Още от В развитие