В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Бразилия - виновникът за проблема с ниските цени на кафето

Иван Георгиев - регионален мениджър на Starbucks за България, В развитие, 19.06.2019

Ниската цена на кафето е изключителен проблем в световен мащаб, тъй като все повече фермери се отказват от производството му заради липсата на перспектива. Това каза Иван Георгиев - регионален мениджър на Starbucks за България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Вълната на понижение на цените на кафето основно се дължи на „събуждането“ на Бразилия. В момента страната произвежда около 35% от общото количество в световен мащаб. Процесът там е доста механизиран, което позволява оптимизиране на разходите и води до ниската цена“.

В малките ферми, произвеждащи кафе, ръчният труд е изключително застъпен в процесите на прибиране на реколтата,сортиране и износ, посочи Георгиев.

„Основното предизвикателство е, че от едно кафено дръвче се получават едва 2,7 кг кафе. Малките производители имат нужда от обучения, за да разберат как могат увеличат добива и приходите си“.

Едно дръвче дава реколта един или два пъти годишно, посочи още гостът.

Отнема около 3 години от засаждането на кафено дръвче до получаването на първата реколта. В тези години производителите трябва само да се инвестират... Добра практика в това отношение е подписването на договори между тях и компании, които да изкупуват продукцията им през следващите 3 до 5 години“.

 

Последни новини
Още от В развитие