В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кризата между Турция и НАТО ще засегне и България

Доц. д-р Любов Минчева, преподавател в СУ, В развитие, 13.06.2019

В случай, че кризата между Турция и НАТО не се регулира, България е следващата страна, която ще бъде поставена пред много сложна ситуация заради граничния район. Това каза доц. д-р Любов Минчева, преподавател в СУ, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Политиката на НАТО винаги е отчитала в какво положение ще постави съюзниците му. Организацията си дава сметка, че не може да поставя изисквания и условия, които са неизпълними. Кризата в Турция обаче може да ни доведе именно до такава ситуация, независимо от битувалата вече години култура на Алианса“.

Закупуването на руските противовъздушни отбранителни системи С-400 постави в трудна ситуация и НАТО, и САЩ, коментира Минчева. Турция обаче преподаде един прекрасен урок за това как днес се прави политика без правила, добави тя.

„Изтеглянето на американските войски от Сирия през 2018 г. беше много проблемна точка. Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп промени баланса на силите в региона. Резултатът беше, че почти целия стратегически контрол се предостави на Русия и Турция, а Анкара се възползва от създалата се ситуация“.

Още по темата

Още по темата

Според госта срещата между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин в началото на 2019 г. е била много показателна за новите амбиции на Анкара и Москва.

„До голяма степен разговорите между двамата лидери бяха свързани и с цял пакет от общи икономически интереси. Русия изигра много добре картите си, тя може да преследва интересите си, запазвайки и националните си такива“.

Добре е да се мисли за диалог с Русия, подчерта експертът. Изолацията, в която в момента се прави международна политика, ни поставя в казуси като настоящия, добави още тя.

 

Последни новини
Още от В развитие