В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Премахването на ДДС върху книгите може да увеличи продажбите с до 20%

Веселин Тодоров, изп. директор на „Сиела Норма", „В развитие“, 07.06.2019 г.

На едно от последните заседания на Министерски съвет отново бе повдигната темата с данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“.

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., твърди Веселин Тодоров. Най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

Още по темата

„Една от основните причини, че ДДС върху книгите не отпада, е липсата на политическа воля. Това, което всички министри на финансите са ни казвали до сега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

„Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите, според Веселин Тодоров, би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Целия разговор за книгоиздаване може да видите във видеото.

Последни новини
Още от В развитие