В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Европейските избори – тест за предстоящия местен вот у нас

Димитър Ганев, политолог, изследователски център "Тренд", В развитие, 30.04.2019

Разговор за бъдещето на Европа няма да се води у нас в навечерието на европейските избори, тъй като партиите си дават сметка, че хората са далеч по-заинтересовани от темите за България. Изборите ще са много важни обаче от гледна точка на това, че имат потенциала да създадат нова политическа ситуация у нас. Това каза Димитър Ганев, политолог, изследователски център "Тренд", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Загуба на ГЕРБ на европейските избори би поставила управляващата партия под засилен натиск, като може да се очаква, че ще би върнала и разговорите за предсрочни парламентарни избори. От друга страна, ако партията спечели, това би ѝ дало тласък и би я поставило в доста добра позиция на предстоящите местни избори“.

Ганев коментира и последно проучване на изследователски център "Тренд" за нагласите на българите спрямо предстоящите евроизбори, проведено в средата на април.

Забелязва се, че в рамките на само един месец ГЕРБ е понесла имиджова щета от т.нар. „Апартаментгейт“, която се равнява на около 3-процентен спад на одобрението към нея. Това дава психологическо предимство на БСП, като се има предвид малката разлика в подкрепата към двете партии“.

До голяма степен резултатите ще зависят от избирателната активност, която е традиционно ниска у нас на европейски избори, отбеляза Ганев.

„Битката на европейските избори ще бъде битка между твърдите ядра на партиите. Тук голямо значение има организационното им състояние, наличието на жизнени структури и до каква степен тези структури могат да бъдат мобилизирани в рамките на изборния ден“.

Трябва да се има предвид, че ДПС е единствената формация, която успява на избори, без значение от характера им, да мобилизира почти целия си електорат, коментира политологът. Така партията има по-голяма тежест при наличието на по-ниска избирателна активност, тъй като броят на поддръжниците ѝ остава непроменен, добави той.

Не бива да се учудваме, ако на 27 май осъмнем с разлика между ДПС и ГЕРБ например или между ДПС и БСП само в рамките на 100-200 хил. гласа“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие