В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

100-те мерки срещу лошия въздух в София са със стойността на 100 боливара

Стефан Димитров, създател на гражданската платформа AirBg.Info, „В развитие“, 19.04.2019 г.

Официалните данни от годишния отчет на AirBg.Info за качеството на въздуха в различните региони на страна станаха публично достояние, а данните са плашещи, дори в сравнение с войната по пътищата. Темата коментира създателя на гражданската платформа Стефан Димитров за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„В София няма индустриално замърсяване, а тук проблемът е с битовото отопление и газовете от автомобили. За бизнеса 100-те мерки на Софийска община са като стойността на венецуелския боливар – може да са много, но нито една не помага“.

Оказва се, че в страната ни ежедневно умират средно по 49 души в следствие на респираторни проблеми, предизвикани от фините прахови частици във въздуха. В катастрофи средно умират по 2 души, сравнява Димитров.

Снимка на Десислав Янкулов.

Инфографика на AirBG.Info

„Градският транспорт трябва да е ориентиран около хората. Ако той е достатъчно адекватен, според нашите нужди, то защо изобщо да се качваме на колите и да си губим времето“?

Софийска община далеч не е единствената, която не предприема нужните мерки за справяне с проблема в качеството на въздуха. Бизнесменът смята, че нито една община не взема адекватни решения, колкото и около избори да се прокламира с това.

„Дали съм оптимист за идните години ли? Ще ви кажа, когато мине поредицата от избори, която ни предстои. Идват европейски избори, а после са и общински избори. Вероятно ще имаме и други предсрочни избори. Времето на популизма изтече и идва време за политиката на истината“.

Целия разговор със Стефан Димитров може да чуете във видеото.

Последни новини
Още от В развитие