В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Колко близо е Япония до рецесията?

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 19.03.2019

Bloomberg TV Bulgaria Bloomberg TV Bulgaria

 

Износът и индустриалното производство в Япония се забавят за трети пореден месец, като повечето анализатори вече смятат, че страната трудно ще избегне рецесията. Това каза д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Световните пазари, включително и Япония, се оказаха засегнати от търговските спорове между Китай и САЩ. Появиха се надежди, че втората половина на годината ще е по–силна за Япония, но голяма част от икономистите са на мнение, че няма да има светлина в тунела“.

Гостът допълни, че предстоящото увеличение на данъка върху продажбите в края на годината в страната ще свие допълнително потреблението, още повече, че не се очаква и ръст на работните заплати.

„Започва все повече да се говори, че е време Японската централна банка да предприеме стъпки към разхлабване на паричната си политика“.

Иванова коментира и прогнозите за най-силната европейска икономика. Тя посочи, че според месечния анализ на Bundesbank икономическият растеж в Германия ще остане под натиск през първите месеци на 2019 г. заради спадовете в индустриалното производство и външното търсене.

Германската икономика ще разчита основно на строителството и на вътрешното потребление, за да поддържа един стабилен растеж“.

Иванова коментира и последните решения на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и отмяната на планираното за април заседание.

Действията на ОПЕК+ са сигнал за запазване на текущите нива на цените на петрола“.

През май страните от ОПЕК+ ще следят с интерес какви ще са действията на САЩ след изтичането на санкциите към Иран, посочи още гостът.

Интересна в това отношение ще бъде реакцията на Русия“.

Вижте видео материала с целия разговор!

Последни новини
Още от В развитие