В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Цената на петрола достигна четиримесечен връх

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 14.03.2019

Петролът се намира на най-върховите си ценови стойности за 2019 г. . Цената му се изкачи на четиримесечен връх. От една страна, за това способстват продължаващите ограничения по отношение на производството от страна на ОПЕК. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

ОПЕК още от началото на година договори свиване на продукцията с 1,2 млн. барела на ден. Имаме санкции, наложени от страна на САЩ срещу Венецуела и Иран. Във Венецуела има проблем с добива и износа на петрол. Последният доклад на седмична база от САЩ отчете сериозно свиване на запазите от суров петрол при очаквания за ръст.

САЩ най-вероятно ще изискат износът на петрол от Иран да бъде намален с около 20% до под 1 млн. барела на ден, посочи д-р Иванова. "Този фактор тежи върху предлагането. Пазарът, изглежда, се позатяга от гледна точка на снабдяването", посочи тя.

По данни от тази сутрин наше време ръстът на индустриалното производство в Китай достигна 17-годишно дъно, разкри Магдалена Иванова. "Тези обобщения са обединени за януари и февруари. Данните за вноса и износа на Китай са много по-слаби от очакваните. Негативните настроения продължават да влияят на международната търговия. Видяхме преразглеждане на растежа и от страна на Германия и Швейцария. Основната причина е слабото търсене от външни пазари. Първоизточникът – търговската война между САЩ и Китай, рефлектира повсеместно", допълни тя.

"Експортно ориентираните държави като Австралия и Нова Зеландия са зависими от търсенето в Китай. Намалявайки износът им, по-малкият внос води до обезценяването на съответните им валути, в чието число спада малайзийският рингит".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие