В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Еврозоната: На прага на рецесия, но по-слаба от предишната

Д-р Вероника Денизова, Bloomberg TV Bulgaria, от Coface Country Risk Conference в Париж, В развитие, 05.02.2019

Еврозоната се намира на прага на рецесия, но не с размерите на тази от 2008 г. Това каза Вероника Денизова, Bloomberg TV Bulgaria, в пряко включване от Coface Country Risk Conference в Париж за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Денизова посочи, че се позовава на индексите на Coface за Германия, Франция и Италия, които са индикатори за развитието на еврозоната.

Няма нито един сектор в икономиката, който да не генерира рискове към момента“.

Денизова коментира и глобалните рискове за икономиката, обсъдени в началото на форума. Сред тях политическият остава основен, отбеляза тя.

Индексът за политическия риск, който Coface следи, е на най-високото си ниво в историята. Предпоставки за това, разбира се, създава Brexit, както и предстоящите избори в Гърция, Бразилия с непредсказуемите политики на новия президент Жаир Болсонаро, конфликтите във Венецуела, Италия също беше спомената“.

Денизова отбеляза и военния риск за икономиката от геополитическите конфликти в Близкия Изток, ръстът на протекционизма, както и търговската война между САЩ и Китай, която поставя множество неясноти по повод бъдещето на световната търговия.

„Еволюцията на технологиите също е предизвикателство пред бизнеса и трябва да се намери начин как да се управлява то. Дигитализацията, новите енергийни източници, новите зависимости, които се създават на енергийния пазар, новите видове транспорт, както и промените в телекомуникациите – всички тези теми бяха засегнати и представени като нови опасности в началото на форума“.

Нарастващият глобален дълг е друг икономически риск, отбеляза Денизова.

„240 млн. долара като дълг са акумулирани в глобален мащаб. Централните банки вече имат много по-малки възможности за действия, за да управляват тези дългове и да реагират при следваща икономическа криза“.

Водещият на Bloomberg TV Bulgaria отбеляза, че все пак има и положителни новини за глобалната икономика.

Американската икономика продължава да е в подем, компаниите все още инвестират на глобално ниво, а домакинствата продължават да потребяват. Китай също все още се представя добре, макар темповете на растеж да намаляват“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие