В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Георги Найденов: 2019 г. ще донесе по-слаба, но по-продължителна рецесия

Георги Найденов, икономист, В развитие, 14.01.2019

Досега бяхме във възходящ икономически цикъл. Той ще продължи и тази година с малко по-ниски стойности за глобалната икономика и със същите за България. Компаниите, включени в състава на индекс S&P 500, влязоха в мечи пазар, над половина от тях загубиха 20% от стойността си в последната една година. За мен този индекс е важен показател, тъй като се отразява на глобалната икономика. Тя върви към низходящ цикъл. Очакваме икономиката да навлезе в спад или рецесия, като всеки път рецесията произтича от САЩ. Китай също повлиява. Това заяви икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие " с водещ Вероника Денизова.

"Българската икономика ще запази един стабилен ръст от между 3,5 и 3,9% за 2019 г. Безработицата ще продължи да намалява, тъй като бизнесът изпитва глад за кадри. Впоследствие ще започнем да забелязваме охлаждане. Важно е да започнем да мислим за следващия икономически цикъл и за това, как да имаме достатъчно заделени средства, за да сме подсигурени. Държавата също трябва да има буфери в бюджета, които да посрещнат ударите. Бизнесът ще трябва да свие разходите си и да намали работната ръка. Все пак смятам, че бизнесът в България е прагматичен".

Китайската икономика влиза в процес на охлаждане, посочи икономистът. "Китайската централна банка се опитва чрез редица стимули да повиши потреблението. Според някои анализатори тя е готова дори да понижи лихвените проценти. Това по-скоро е изненадващо и неразумно, защото така Китай рискува да натрупа нови дългове и да застраши стабилността на юана. От поведението на Китай и САЩ зависи определянето на рецесията. След последните данни за китайския внос и износ САЩ ще се опитат да увеличат натиска, въпреки че не се знае какви инструменти ще бъдат използвани за това", спомена още той.

"Във връзка с инициативата на ЕК, свързана с промените в процедурите по приемане на данъчното законодателство, предложението е в етап първоначална консултация до 17 януари. Идеята му е да се премахне нуждата от единодушие при гласуване на данъчни теми. Т.е. да се прокарва данъчна хармонизация по предложения на големите страни членки, за които малките държави да не гласуват. Отнема се суверенното право на всяка една държава да определя ставките – данък общ доход, данък дивидент и корпоративен данък. За мен това е начин да бъдат ограничени държавите с по-ниски данъчни ставки. Ние трябва да заявим, че сме категорично против експериментите на определени държави върху европейското законодателство".

 

Последни новини
Още от В развитие