В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Финансовата наивност на българина и мисията тя да бъде преборена

Доц. д-р Даниела Бобева, бивш вицепремиер и член на Научния състав на Института за икономически изследвания към БАН, В развитие, 13.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Образованието в областта на личните финанси определено представлява пропуск от страна на нас, на хората от академичните среди. Множество институции като БНБ и Асоциацията на банките в България например направиха стъпки в тази посока, като на интернет страниците си обясняват основни понятия. Развиха се и някои онлайн платформи в тази насока.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова бившият вицепремиер, член на Научния състав на Института за икономически изследвания към БАН и преподавател във ВУЗФ доц. д-р Даниела Бобева.

Именно наваксването на изоставането в тази насока е целта на новия учебник „Въведение в личните финанси“, чиито автори са доц. Бобева и Джеймс Йоловски. Той ще бъде представен на специална церемония днес (13 февруари) в столицата.

По думите на доц. Бобева показателно за наличието на проблем, че че студенти, завършили бакалавърска степен финанси или банково дело не са запознати с елементарни понятия от сферата на личните финанси.

„Започваме именно със студентите, защото практиката показва, че те имат най-висока склонност към задлъжняване, поради факта, че разполагат с доста ограничени приходи“, коментира събеседникът в предаването.

„Имаме къса памет, както в личен, така и в обществен план. Още не сме забравили пирамидите от 90-те години, когато загубите на българите бяха 13 млрд. лева, огромна, особено за онова време, сума. Пословично наивни сме финансово, като не знам кое е повече – финансовата неграмотност или финансовата наивност. А комбинацията от двете води до изключително негативни резултати“, отчете тя.

„По статистически данни губим по 200 млн. годишно от финансови измами. Само 35% от населението се оценява като финансово грамотно, а банкови сметки имат по-малко от 40% от българите“

„Въпросът не е да не влизаш в банка, а да знаеш как да спечелиш, влизайки в банка“, посочи доц. Бобева.

Какво съдържа и какви цели си поставя безаналоговият за България учебник?

Очаквайте видео с целия разговор!

Последни новини
Още от В развитие