В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Частната революция в Космоса и шансовете за полет до Марс

Проф. Петър Гецов във В развитие, 08.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Има два проблема, които трябва да се преодолеят за пътуването на хората до Марс - единият е радиацията и вторият - да се направи мощна ракета, която да осигури транспортирането на хората и товарите. Това каза проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Имайте предвид, че само минималното количество, вода, която трябва да се осигури е 40 тона". 

"Стъпката, която направи Мъск е много добра, но има още много какво да се направи в тази посока". 

Напълно успешен бе стартът на Falcon Heavy, както и се похвали Илон Мъск, каза още гостът. "Полетът протече нормално, първите две части на първата степен фантастично се приземиха на площадките, където трябваше. Единствено централното тяло не можа да се приземи точно на мястото, където беше площадката, но това е все пак експериментален старт на ракетата и мисля, че това не е беда. Основно полетът изпълни своята мисия и това е едно голямо събитие в космическите изследвания - събитие на годината в Космоса и доближава пътят на хората до Марс". 

Доколко е реалистична мечтата на хората да стигнат до Марс и ще успее ли Мъск да я сбъдне? Какви са плюсовете на концепцията, която прилага в своите космически програми? Ще може ли да се използва 3D принтиране на храна? Ще може ли да се въведат в състояние на летаргия летящите, след като пътят е 1 година и половина? Какви са предимствата и участието на частната инициатива в космическата индустрия? Какво е участието на българските компании в космически проекти? Успя ли България да запази добрата си слава на космическа държава?

Последни новини
Още от В развитие