В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Австрийските инвеститори в България - оптимисти, но искат реформи

Улрике Щрака във В развитие, 24.01.2018

Австрийските компании са положително настроени по отношение на икономическата ситуация в България и бъдещето на бизнеса. През 2017 икономическата ситуация се е подобрила, както в България като цяло, така и на ниво компании, но има нужда от реформи и подобряване на условията за работа в държавата.Това каза Улрике Щрака, търговски съветник в Австрийското посолство в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йордан Кирилов. Гостенката коментира резултатите от проучване на нагласите на австрийските инвеститори в България.

"Австрия е вторият по големина важен инвеститор в България. Нашите фирми развиват дейност в различни сектори - в областта на услугите, производството и търговията, като компаниите, участващи в проучването се разпределят поравно в тези три направления".

 По думите на г-жа Щрака условия, които предоставя България са важни, но не са достатъчни. Австрийските компании биха искали да виждат подобрение по отношение на борбата с корупцията, както и предвидимост на икономическата политика и спазването на закона. Разходите за труда или ниските данъци са важни елементи, но не е всичко. За да бъде конкурентоспособна България с другите държави, които също искат да привличат инвеститори, трябва да се правят промени. 

"Има оптимизъм. Фирмите виждат, че се подобряват нещата за тях. Австрийският бизнес е свикнал на предвидимост и да се защитава интересът на браншовите организации. При изработването на закони трябва да се работи съвместно с бизнеса. Трябва да се знае какви са реакциите на всички, които засяга този закон. Законите в България се променят много бързо, без бизнесът да бъде информиран".

Какви са конкретните резултати от проучването на нагласите на австрийския бизнес в България? Какво е да се развива бизнес в Австрия? Как работи австрийската бюрокрация?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от В развитие