В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Важно е да инвестираме в отбрана, но по-важно е да го правим разумно

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, В развитие, 17.11.2017

Йордан Божилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да инвестира повече в отбрана, но много по-важно е да го прави по разумен начин. Именно това е смисъла от общоевропейския подход в областта на отбраната – по-ефективно и целесъобразно изразходване на средствата и повишаване на бойните способности.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Предаването е „В развитие“, водещият – Делян Петришки.

Подписаният в понеделник (13 ноември) от военните министри на 23 държави членки на ЕС документ, фактически поставящ началото на създаването на обща европейска отбрана, на практика стартира един много обширен процес, в който държавите да формират групи от определени инициативи и способности, които искат да изградят съвместно, като отделните държави да решават към коя да се присъединят в зависимост от техния интерес, въоръжението, с което разполагат и възможностите на отбранителната им индустрия, обясни Божилов. 

По думите на госта в студиото по този начин, освен по-оптимално приложение на военните бюджети, ще бъде постигнато и унифициране във въоръжението, обратно на днешната ситуация, в която много държави в Европа използват различна военна техника. Такива примери вече има в сферата на самолетостроенето например (с изтребителя Eurofighter – бел. ред.).

България трябва да участва много активно в тази инициатива, най-малкото поради факта, че е външна граница на ЕС. Имаме интерес да развиваме отделни способности, които на минимализират притока на бежанци и да засилят граничната сигурност. Вече имаме реализирани подобни способности в сфери като въздушни транспорт, военната медицина, и др.“, каза събеседникът в предаването. 

„Надявам се да заявим способност, по която да сме водеща страна и другите да се присъединяват към нас“, добави той.

Последни новини
Още от В развитие