В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Сценариите след евентуална сериозна намеса на САЩ на европейския газов пазар

Юлиан Попов, председател на Европейския институт за ефективност на сградите, В развитие, 07.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заявката на Тръмп за подкрепа на Полша и други страни от Централна и Източна Европа в диверсифицирането на газовите доставки едва ли ще промени нещо, освен тя е чисто политическа. Тръмп не е президент на газова компания, за да направи конкретни стъпки в тази насока. 

Това коментира във „В развитие“ с водещ Делян Петришки председателят на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE) Юлиан Попов.

По думите на Попов Европа разполага с огромен капацитет за внос на синьо гориво, като около 75% от него не се използва. Проблемът е до каква степен втечнения газ ще успее да намали цената си до равнище, за да бъде конкурентоспособен на руския газ.

„Тук възниква една много интересен въпрос. Дали ще се развие газова война между „Газпром“ и вносителите на втечнен природен газ, или втечнения природен газ ще сложи един таван на цените, който да бъде от порядъка около $5-6 за BTU (британска мерна единица)“, добави той.

„Другият въпрос е, че втечнения газ изисква по-различна инфраструктура. Естествено, по-евтино е да внесеш втечнен газ и да го използваш на място до пристанище и терминал за разтоварване, отколкото да прокараш 2-3 хил. километра тръбопровод“, посочи още председателят на BPIE.

Вижте повече:

Последни новини
Още от В развитие