Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

НАТО може да разчита на претърпелия катарзис Тръмп

Симеон Николов, Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, Бизнес старт, 26.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доналд Тръмп доста се промени от времето на предизборната си кампания. Някои негови позиции днес изглеждат обърнати на 180 градуса. Това е разбираемо.

Това каза в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. В минутите след 8:00 Николов направи коментар относно състоянието и предизвкателствата пред НАТО и отговори на въпроса дали алианса може да разчита на подкрепата на Вашингтон в светлината на днешната (26 май) среща на върха на НАТО в Брюксел.

„Учудвам се как в Европа бе посрещнато с такава тревога неговото изявление по отношение на НАТО, на бъдещето на алианса (относно това, как САЩ ще подкрепя НАТО, но всички държави-членки трябва да заплащат справедлив дял в общата отбрана – бел.ред.). Безспорно той и тогава бе прав в това, че както ЕС се нуждае от реформи, така и НАТО се нуждае от реформи. Не всичко е както трябва в двата съюза“, добави той.

„Но САЩ никога не биха се отказали от НАТО. Те извличат изключително голяма полза от съюзниците си и неслучайно досега инвестираха по-голямата част от бюджета на алианса“, категоричен бе Николов.

Продължението на разговора - във видеото по-долу:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт