В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как се сади пиперо – проблемите в зеленчукопроизводството

Георги Василев, Асоциация Български пипер, В развитие, 22.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Държавата няма никакъв приоритет при субсидиране на културите, а се старае да разпредели парите за всички видове зеленчуци и плодове така, че всички да са доволни. А, както всички знаем, ако някой иска всички да са доволни, накрая никой не е доволен. Така се получава и със зеленчуците. В България има 240 преработвателни предприятия, 95% от които преработват пипер. Инвестицията в тях е над 1,2 млрд. лева. Нуждите от пипер за преработка и прясна консумация у нас са около 350 хил. тона. България от 25 години не е произвеждала повече от 150 хил. тона. Така предприятията не могат да натоварват мощностите си и поради липса на суровина голяма част от тях фалират. Това каза в студиото на "В развитие" с водещ Вероника Денизова Георги Василев, председател на Асоциация „Български пипер“. Гостът в студиото изведе най-наболелите проблеми в сферата на зеленчукопроизводството у нас, като очерта възможните решения през очите на производителите.

„През последните 3 години са фалирали 17 предприятия на огромна стойност. Само заради това, че липсват български суровини като пипер, домати, краставици и патладжан“, отчете той. „Пипер внасяме отвсякъде, откъдето можем. Най-вече от нашите съседи – от Гърция, от Сърбия, от Македония, имали сме и внос от Полша“, каза Василев, допълвайки, че въпреки огромния внос отвън, е далеч по-евтино и качествено да се произвежда в България.

"Държавата не прави така, че да има производство у нас. Тя прави така, че да има много повече пипер, отколкото произвеждаме. Нещо много интересно – ние сме единствената държава в света, която експортира повече пипер, отколкото произвежда. Това означава, че имаме огромни потенциални пазари като Русия например", заяви той.

„Поставяме въпроса от 6-7 години, а той не се решава – да имаме нисколихвени кредити за производство на пипер. С това, предполагаме, ще се решат поне 1/3 от проблемите с количествата, произведени в България“, представи част от решенията на проблема Василев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие