В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вратата на еврозоната е затворена и България трудно ще я отвори

Петър Андронов във В развитие, 20.03.2017

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2017 вероятно ще бъде сравнително спокойна година за българската банкова система. Ако политическата нестабилност не се трансформира в сериозен шок, и инвестициите, и потреблението в България все още ще растат. Това каза Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ), в интервю на Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие". 

Рано или късно лихвените проценти тръгват нагоре. Никой не знае дали това ще стане в средата на следващата година или в края й. "И хората в офисите, които дават кредити, и клиентите трябва да се оставят резерви и да имат предвид, че лихвените проценти са прекалено ниски и екстремни и рано или късно те се коригират нагоре". 

Фед очакваше по-плавно увеличение, но се наложи да отговори на "агресивната фискална нагласа на новия президент", каза още Андронов. По думите му Фед налага тенденции, които "ЕЦБ също ще последва по-бързо, отколкото очаква". Той добави, обаче, че основанията Европейската централна банка да пристъпи към покачване на лихвите са свързани с "инфлацията в еврозоната, която е отчетливо положителна, макар и движена от горива и от храни". "Другото важно е, че е налице икономически растеж на европейските държави".

Политическата несигурност много бързо се конвертира в икономическа, под въздействието на развитието на комуникационната среда днес, каза още Андронов. Той добави, че ако изборите в Западна Европа протекат с "нежелан резултат и се случат събития, които да застрашат европейския проект, това ще повлияе негативно на икономическата активност, на кредитирането на европейските банки и на възстановяването". 

"За България правилата са същите - ако българската политическа система не излъчи стабилно управление в следващите месеци, икономическата активност у нас ще спадне. В такава ситуация търсенето на кредити намалява, а очакванията на икономическите субекти стават предпазливи до негативни. Това ще повлияе върху общото представяне на икономиката, измерено в БВП".

На въпроса дали България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната, Андронов каза: "Дългосрочният интерес на България е да е там, където има стабилност. Ако всички сме съгласни, че еврозоната е синоним на стабилност - да, трябва".

"Ако, обаче, еврозоната не е много стабилна, а бъдещето на политическия проект Европа е пълно с несигурност, въпросът, който е нормално да си зададем, е - ако влезем там по-сигурни ли ще сме, отколкото сега. Ако не сме сигурни, че ще е така, може би не трябва да бързаме толкова".

Вторият голям фактор, според Андронов, е, че еврозоната в момента изобщо няма нагласа да пуска "кандидати, които имат по-фриволни практики, не във финансовия сектор, а изобщо". 

"Ние може да имаме чудесно представяне и перфектни икономическите параметри и пак да не ни приемат, защото решението е и винаги е било политическо, а не икономическо. Дори ние да го искаме, още не означава, че някой от другата страна е отворил вратата и ни чака с червен килим. Вратата е затворена и трябва още доста да поработим".

Вижте целия коментар в двете части:

 

Последни новини
Още от В развитие